Amstelveens Symfonie Orkest 22 oktober 2017 in Paaskerk

Het Amstelveens Symfonie Orkest geeft een concert o.a. in de Paaskerk op 22 oktober 2017.amso
Dvořak – Slavische dansen
Dvořak schreef twee bundels Slavische dansen. In 1878 voltooide hij de eerste serie, de nrs. 1-8 opus 46. De tweede serie, met de nrs. 9-16 opus 72, verscheen tien jaar later. De eerste versies van beide bundels zijn oorspronkelijk geschreven voor piano (vierhandig).
Deze  Slavische dansen, gecomponeerd tussen 1878 en 1888, staan bol van oude Tsjechische dans- en volksmuziek. Later bewerkte Dvořak de dansen op een schitterende wijze voor symfonieorkest.
Moeder en dochter als briljante solisten
De toon van het volgende werk is daarentegen ernstiger. Het concert voor viool en cello was het  laatste werk van Brahms voor een orkest. Brahms componeerde het in 1887 als een gebaar van hernieuwde vriendschap met de violist Joseph Joachim, van wie hij eerder vervreemd was na een ruzie bij een scheiding van Joachim. Joachim was laaiend enthousiast. Het werk vereist twee solisten die beiden even briljant moeten zijn. Het is daarom bijzonder dat het AmSO dit werk speelt met een moeder en dochter, die respectievelijk de viool en de cello bespelen.
Marijn Mijnders won bij haar afstuderen als uitvoerend musicus de Nicolaï Prijs. marij
Later won ze de prijs van stad Amsterdam bij het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Tegenwoordig is Marijn Mijnders tweede concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Tevens maakt ze deel uit van het Uriël Ensemble. Zij bespeelt een prachtige Stradivarius die haar via de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest in bruikleen werd gegeven.

Rebecca Wise studeerde met onderscheiding af als Master of Arts in Performance rebecca
aan de Royal Academy of Music te Londen. Vanaf 2010 was Rebecca lid van het European Union Youth Orchestra. Sinds juni 2016 is Rebecca lid van het Ragazze Quartet, een gerenommeerd Nederlands strijkkwartet.  Zij bespeelt een Italiaanse cello uit de 19de eeuw, gerenoveerd door Guust François.

Een stormachtige romantische symfonie
Zo noemde Dvořák zijn achtste symfonie. Hij componeerde deze symfonie eind 1889 in het zomerverblijf in zijn geliefde Bohemen. Hij probeerde ‘individuele gedachten op een nieuwe manier uit te werken’. Het AmSO speelt deze symfonie, die in de muziekwereld bekend staat als een vrolijke en zangerige creatie, vol met verwijzingen naar prachtige Boheemse volksliederen.

Het AmSO is opgericht in 1976 door enkele leden van het voormalig ‘Symfonieorkest Schubert’ en is een symfonieorkest dat bestaat uit amateurmusici en professionele musici afkomstig uit Amstelveen en omgeving.  Jaarlijks worden in het voorjaar en het najaar concerten gegeven in Amstelveen en omstreken.
Het AmSO wordt sinds augustus 2014 geleid door dirigent Rutger van Leyden. Hij studeerde orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te  Den Haag. Masterclasses volgde hij bij Gennady Rozhdestvensky, Peter Eötvös en Anton Kersjes. Hij dirigeerde vooraanstaande ensembles met voornamelijk hedendaagse muziek in binnen- en buitenland. Thans geeft hij onder meer leiding aan wereldmuziekkoor ‘Passion’, de Gooise Operette en Operakoor Almere en is vaste dirigent van het AmSO.

Het concert vindt plaats op 8 oktober 2017 om 15:00 in de Hervormde Kerk, Kerkplein 13, Broek in Waterland, en op zondag 22 oktober 2017 om 15:00 in de Paaskerk,  Augustinuspark 1, Amstelveen.
Toegang € 15,00 incl. consumptie, kinderen tot en met 18 jaar € 7,50. Meer informatie en online kaartverkoop: www.amso-orkest.nl.
aso